Novice

Novice 19 April 2018

Arboretum Volčji Potok, Kamnik in Škocjanske jame skupaj v Pragi

Arboretum Volčji Potok se skupaj s Kamnikom in Škocjanskimi jamami kot ene izmed najbolj privlačnih turističnih atrakcij v Sloveniji letošnjo pomlad predstavljajo obiskovalcem Praškega gradu v okviru razstave Od Alp do Krasa. Obiskovalci te češke turistične znamenitosti si bodo lahko od 7. aprila do 22. maja, torej v času pred glavno turistično sezono, ogledali 22 fotografij, na katerih bodo fotografski utrinki iz Parka Škocjanske jame, Arboretuma Volčji Potok in srednjeveškega mesta Kamnik. Ker je Praški grad ena najbolj obiskanih evropskih znamenitosti, je to dobra promocija za vse tri omenjene destinacije in za Slovenijo.

V okviru razstave bo potekala tudi nagradna igra. Med tistimi obiskovalci, ki bodo fotografije iz razstave delili na družabnem omrežju Instagram in jih označili z #fromtheAlpstoKarst, bomo vsak dan izžrebali nekoga, ki bo dobil ali vstopnico za Arboretum Volčji Potok, Škocjanske jame ali pa Trnič iz Velike planine.

Praški grad

Kamnik, mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Takrat je bil cvetoče trgovsko mesto, kjer so imeli sedež andeški grofje z Bavarskega. Na čas, ko je bil Kamnik glavno mesto dežele Kranjske, nas spominja čudovita arhitekturna dediščina. Eden od simbolov mesta je Mali grad, zelo slikovita pa je tudi ulica Šutna, ki velja za najlepšo ulico v mestu.

Arboretum Volčji Potok je biser slovenske vrtne kulture. Je javni  park, ki se razteza na  85 ha površine ob potokih in livadah ob gozdu. V krajinsko oblikovanih zasaditvah je na ogled več kot 3000 vrst in sort okrasne drevnine in drugega rastlinja. Poleg cvetličnih nasadov je za obiskovalce zelo privlačno razgibano otroško igrišče, tudi zato je Arboretum namenjen vsem generacijam in vreden ogleda  v vseh letnih časih.

Škocjanske jame so še vedno edini spomenik v Sloveniji in na klasičnem Krasu, samostojno na Unescov seznam svetovne dediščine, kamor so bile leta 1986 vpisane zaradi svojega izjemnega pomena za svetovno naravno dediščino. Škocjanske jame so bile 1999 vpisane tudi na seznam Ramsarske konvencije. S tem je mednarodna strokovna javnost priznala izjemen pomen jam, kot enega izmed biserov na planetu Zemlji.

Preberite več...
Novice 18 April 2018

Ringarajin aprilski nasvet za starše

Otroci v parku

Mami, zakaj ne smem trgati teh rožic?

Ko gre za rože oz. cvetlice, starši otrokom pogosto dajemo dvojna sporočila. Po eni strani jih spodbujamo, da natrgajo šopek travniških rož za mami ali babi, po drugi strani pa jih kregamo, ko poskušajo iz okrasnega lončka utrgati čudovit pisan cvet. Ni čudno, da so otroci zmedeni. Kako torej otroku razložiti, da nekatere cvetlice ob posebnih priložnostih smemo vzeti naravi (na primer tri marjetice na cvetočem travniku za mamin rojstni dan), pa še s temi ne smemo pretiravati, medtem ko rože v okrasnih loncih, na vrtičkih, tujih dvoriščih in tudi v Arboretumu le občudujemo? Tako, da jim povemo točno to. Hkrati pa jih tudi v naravi opomnimo, da so cvetlice živa in čuteča bitja, ki imajo tukaj svoj dom. Pri tem seveda ne smemo pozabiti tudi na lasten vzgled spoštljivega odnosa do narave, ki šteje veliko več kot modra vzgojna navodila.

Več nasvetov za starše poiščite na osrednjem slovenskem družinskem spletnem portalu Ringaraja.net, ki bo z nami vsak mesec delil aktualno novičko iz sveta zanositve, nosečnosti in starševstva! 

Otroci v parku

Preberite več...
Novice 13 April 2018

Otvoritev razstave na Ministrstvu za kulturo

Danes smo uradno odprli razstavo Souvani in njihov park v Volčjem Potoku na Ministrstvu za kulturo. Razstava bo odprta od ponedeljka do petka, od 8. do 18. ure. Vstop je prost.

V četrtek, 19. 4. 2018, ob 15. uri bo predavanje z vodstvom po razstavi. Predaval bo Matjaž Mastnak, svetovalec v Arboretumu Volčji Potok in soavtor razstave.

Vabljeni!

Preberite več...
Novice 09 April 2018

Nove tri umetnine iz Narodne galerije

Narodna galerija v Arboretumu

V okviru projekta Narodna galerija v Arboretumu so v Arboretumu Volčji Potok aprila razstavljene tri nove povečave slik iz zbirke Narodne galerije. V letu, ko Narodna galerija praznuje 100-letnico delovanja, bodo na prostem v Arboretumu Volčji Potok na ogled velike povečave slik iz Narodne galerije. V Arboretumu bomo od marca 2018 do februarja 2019 postopoma predstavljali izbrane galerijske slike, katerih vsebina ali nastanek sta povezani z večno lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk. Razstava na prostem bo vsak mesec obsežnejša. 

Aprila smo dodali cvetlična tihožitjaVaza s cvetjem, prva četrtina 17. stoletja, neznani avtor, Trije šopki cvetja, prva polovica 17. stoletja, neznani avtor in Vrtnice, 1840−1850, Marija Auersperg Attems. Cvetlične komentarje slik si lahko preberete na naši spletni strani.

V aprilu organiziramo tudi otroško delavnico Risanje in izdelovanje cvetlic iz papirja z galerijskimi animatorji.

Vabljeni!

 

Preberite več...
Novice 03 April 2018

Pogosta vprašanja obiskovalcev

Zakaj gostinstvo v Arboretumu ni večje in zakaj ni na vhodu v park?

Ustanovitelj Ministrstvo za kulturo preko Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potrjuje programske zasnove za razvoj javnega zavoda Arboretum Volčji Potok. Dosedanji konservatorji se niso strinjali s postavitvijo gostinstva na vhodu v Arboretum, zato ga tam ni. Lokacija ob Galeriji Janeza Boljke jim tudi ni bila po volji, zato je le začasna postavitev, dokler se ne uredi boljša - po izboru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Nova konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je  nalogo ureditve gostinstva vzela resno in menimo, da bo kmalu podala primerno možnost.

 

Do kdaj bodo dinozavri in kiti v parku?

Razstavi dinozavrov in kitov sta začasni in naredita Arboretum atraktivnejši. Tovrstne razstave se bodo v prihodnje umikale vrtnarskim programom.

 

Kakšni so načrti za urejanje otroškega igrišča v prihodnje?

Otroško igrišče bomo v prihodnje v sodelovanju s konservatorko Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije poskušali narediti atraktivnejše, večje in ga lokacijsko nekoliko premestiti.

 

Na vprašanja odgovarja direktor Arboretuma Volčji Potok gospod Aleš Ocepek.

Preberite več...
Novice 03 April 2018

Mesec krajinske arhitekture

Aprila bo Društvo krajinskih arhitektov Slovenije že enajsto leto zapored tudi v Sloveniji organiziralo praznovanje Meseca krajinske arhitekture. Osrednja pozornost bo tokrat posvečena odkrivanju, raziskovanju in interpretaciji kulturne dediščine. Društvo krajinskih arhitektov se bo tako pridružilo praznovanju Evropskega leta kulturne dediščine, ki poteka pod geslom "Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost".

Arboretum Volčji Potok se pridružuje dogodku z razstavo Souvani in njihov park v Volčjem Potoku. Razstava bo od 13. 4. 2018 gostovala v vhodni avli Ministrstva za kulturo.
Razstavo bo v petek, 13. 4. 2018, ob 11. uri odprl g. Anton Peršak, minister za kulturo. Razstava bo odprta od ponedeljka do petka, od 8. do 18. ure. Vstop bo prost. 

V četrtek, 19. 4. 2018, ob 15. uri bo predavanje z vodstvom po razstavi. Predaval bo Matjaž Mastnak, svetovalec v Arboretumu Volčji Potok in soavtor razstave.

Preberite več...
Novice 16 Marec 2018

Dogodek ob otvoritvi priložnostne razstave v Konzorciju

Narodna galerija in Arboretum Volčji Potok sta skupaj spoznala, da se s skupnim nastopom lahko obiskovalce spodbudi k razumevanju in odkrivanju bogastva, ki ga javni zavodi v Sloveniji hranijo. Ena od skupnih predstavitev je tudi priložnostna razstava v Konzorciju.


 

Narodna galerija v Arboretumu

22. 3. 2018 ob 18. uri

Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij (Slovenska cesta 22, Ljubljana)

Dogodek ob otvoritvi priložnostne razstave v Konzorciju

 

Ob praznovanju 100-letnice Narodne galerije bodo izbrane slike iz njene bogate zakladnice od marca 2018 do februarja 2019 razstavljene v Arboretumu Volčji Potok. Ne v izvirniku, marveč v povečavi in v reprodukcijski tehniki, ki ustreza parkovnemu prostoru in razmeram na prostem. Motivno imajo izbrane slike skupni imenovalec: večno lepoto in pomenljivost cvetja in žensk. Vsak mesec bodo v Arboretumu Volčji Potok razstavljene tri slike, tako da bo v letu dni skupaj na ogled 36 umetnin. Vsaka slika bo pospremljena z osnovnimi umetnostnozgodovinskimi podatki in s komentarjem cvetlične vsebine. Izbrane pomanjšane reprodukcije iz Narodne galerije bodo od 21. 3. do 31. 5. 2018 razstavljene tudi v Konzorciju.

Ob otvoritvi razstave bosta Jassmina Marijan iz Narodne galerije v Ljubljani in Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok predstavila nekaj umetnin iz Narodne galerije. Pogovor bo vodila Mateja Račevski iz Arboretuma Volčji Potok. Dogodek bo zanimiv tako za tiste, ki ste ljubitelji umetnostne zgodovine kot tudi za ljubitelje cvetja in narave.

Vabljeni!

Poletje

Ivana Kobilca (1861-1926), Poletje, (1889-1890), Narodna galerija, Ljubljana

 

Več o projektu Narodna galerija v Arboretumu

 

Narodna galerija, Ljubljana           Arboretum Volčji Potok    Evropsko leto kulturne dediščine               

 

Preberite več...
Novice 16 Marec 2018

Razstava o Souvanovih odhaja na gostovanje

Razstava Souvani in njihov park v Volčjem Potoku odhaja na celoletno gostovanje. 

Razstava bo od 16. 3. do 12. 4. 2018 gostovala v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik. V okviru razstave bo tudi predavanje, ki bo 20. 3. 2018 ob 19. uri. Na predavanju bo Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok govoril o družini Souvan in njeni vlogi pri oblikovanju sedanjega Arboretuma Volčji Potok. 

Razstava o Souvanovih

Preberite več...
Novice 02 Marec 2018

Narodna galerija v Arboretumu

Z včerajšnjo novinarsko konferenco smo tudi uradno odprli razstavo Narodna galerija v Arboretumu.

Narodna galerija v Arboretumu

Narodna galerija v Arboretumu

Izbrane slike iz Narodne galerije bodo kot povečane reprodukcije razstavljene v Arboretumu Volčji Potok. Od marca 2018 do februarja 2019 bomo vsak mesec dodali nove tri umetnine. 

V drevoredu je postavljena že prva trojica reprodukcij, ki nosi naslov Skupina pomembnih žensk: Kofetarica, Franja Tavčar in Alma Urbanc. Več o prvi trojici umetnin 

Narodna galerija v Arboretumu

Sodelovanje med obema ustanovama bomo obogatili s spremljevalnimi dogodki: strokovni vodenji Sprehod s kustosom (25. 3. in 18. 8. 2018), otroški delavnici Risanje in izdelovanje cvetlic iz papirja (14. 4.) ter Izdelovanje cvetlične girlande (3. 6. 2018) in delavnici za odrasle Slikarska delavnica (12. 5. in 24. 6. 2018). Spremljevalni dogodki potekajo v Arboretumu Volčji Potok, izvajalci pa so iz Narodne galerije. Dogodki so brezplačni, plača se le vstopnino v park.

Narodna galerija v Arboretumu

 

 

Narodna galerija, Ljubljana           Arboretum Volčji Potok    Evropsko leto kulturne dediščine               

 

 

Preberite več...
Novice 27 Februar 2018

Najlepši poročni šopek

V petek in soboto so obiskovalci razstave poročnih šopkov v Cvetličarni Arboretum glasovali za najlepši šopek. Prvo mesto je zasedel šopek z imenom Večna eleganca, drugo šopek Grajska lepotica, tretje pa Poročna pravljica.

Poročni šopek   Poročni šopek    Poročni šopek  
Večna eleganca   Grajska lepotica    Poročna pravljica  

 

Cvetličarna Arboretum v trgovskem centru Arkadia Domžale vas pričakuje!

 

Informacije in kontakt
Cvetličarna Arboretum, v trgovskem centru Arkadia Domžale
Virska cesta 21, 1233 Dob

Tel.: 01 721 64 23
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Preberite več...